top of page
Search
Writer's picturePolina Prianykova

Конституція як мрія для людей, як маяк в океані життя, як фундамент правової системи держави

Конституція як мрія для людей,

як маяк в океані життя,

як фундамент правової системи держави


З Днем Конституції, Друзі!

Я взяла участь у Всеукраїнському конкурсі з нагоди 25-ої річниці Конституції України і розповім про це детальніше нижче.


А спочатку я поділюсь з Вами думками про нас і наш Основний Закон.

Конституція – квінтесенція або зжатий збірник найважливіших і найпотужніших правил, за якими живе кожна держава. Наша Конституція – мрія, вона сповнена доброзичливості та поваги до людини, її життя та здоров’я. Як вона виконується, так ми і живемо, так і розвивається країна. Це стосується кожної з держав Організації Об’єднаних Націй. А сама ООН має Статут на планетарному рівні, підписаний 26.06.1945 року і остаточно ратифікований 24.10.1945 року. У 1947 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 24 жовтня Днем Об’єднаних Націй.

Як учасниця Всеукраїнського конкурсу есе «Молодь про Конституцію України», я знов і знов поверталась до думки, що значущі події у житті людства і держави повинні вшановуватись відповідним Днем! І в цей День ті, хто взяв на себе відповідальність за долю країни, наші керманичі, звітуватимуть перед народом про результати своїх дій і згодом нестимуть відповідальність (у разі погіршення життя людей, порушення їх прав і свобод внаслідок недотримання Конституції).

Як завжди у житті: все нібито просто і все занадто складно одночасно.

У контексті моєї правозахисної діяльності я дослідила структуру взаємодії суспільства зі Штучним Інтелектом та отримала шокуючі висновки: люди фактично безправні перед ШІ, адже «відсутні будь-які стопи і повороти», як кажуть водії.

У людей створилась ілюзія, що Штучний Інтелект – це щось із ряду фантастики (як у кінострічках «Термінатор» і «Матриця») і ніколи їх не торкнеться. І чим тяжче життя у людини, тим більше вона думає, що функціонування ШІ не є її проблемою. І гірко помиляється. Адже майже кожна людина зранку до вечора перебуває у полі зору ШІ, який «дивиться» на нас зі смартфонів і всіх гаджетів. Через cookie-файли ШІ намагається керувати нашими вподобаннями, нав’язуючи рекламу, агресивно пропонуючи ті чи інші послуги. ШІ рахує нашу активність при перегляді ТВ-передач. ШІ керує всіма Месенджерами та Інтернет-майданчиками (Facebook, Twitter тощо), аналізує наші персональні дані та на свій розсуд пропонує нам «друзів», чати, групи й т. і. Водночас ШІ ніколи не запитає нашу думку. А навіщо?

Який закон зобов’язує Штучний Інтелект поважати наше приватне життя?

І це лише маленький відсоток структурного «нападу» з боку ШІ на життя людини. Дуже часто це просто бізнес і дослідження над людством.

А що станеться, якщо бізнес і дослідження не обмежувати законодавчо? Чи будемо у небезпеці ми та наші діти від такої агресії?

Навіщо реагувати на прецеденти (небезпечні іграшки, програми й т. і.), якщо можливо їх не допустити у свою країну?! Адже краще, і це реально (!), спрогнозувати розвиток науки та приймати законі превентивного характеру, ніж очікувати тяжких наслідків для людей, співчувати та постійно наганяти…

Конституцією в даному випадку виступатиме Концепція розвитку Штучного Інтелекту в Україні, яку нарешті прийнято Урядом 2-го грудня 2020 року.


Саме тому я звернулась до Президента України з Петицією про встановлення 2-го грудня Днем Штучного Інтелекту в Україні.

Серед підписантів моєї Петиції більшість юристи, адвокати, вчені правники, які сприйняли мої доводи та погодились з необхідністю системних дій по дотриманню прав і свобод людей при взаємодії з ШІ.

Наприклад, завтра в гіпермаркеті, де Ви працюєте касиром, установлять касу з ШІ (самообслуговування) та Ви тут же втратите робоче місце і соціальний пакет. Ваші права порушені? Нібито так і Ви це гостро відчуваєте на собі. Але ж у трудовому праві немає закону, який би заборонив власнику мережі це робити. Жодних правил законодавцем не встановлено. Це сприймається зараз «модернізацією».

А Ваші права? Наприклад, ще існують закони, які зобов’язують власника дотримуватись квот по працевлаштуванню інвалідів. І я стверджую, що дуже скоро така підтримка з боку держави знадобиться не лише інвалідам, а багатьом здоровим людям у професіях: касирів, продавців, операторів, прибиральників, працівників фермерських господарств, секретарів, охоронців і багато інших. Тому що відсутні будь-які квоти на збереження робочих місць за людьми!

Нагадаю Вам, Друзі, я – за ШІ, але в цивілізованій його імплементації у правове поле кожної держави, з дотриманням прав і свобод людини і громадянина.

5-го червня п. р. я звернулась до офіційних установ ООН з пропозицією встановлення Дня Штучного Інтелекту в світі. Зворотного зв’язку доки немає.

Але ж вже з 1-го червня Ви можете підтримати мою Петицію з цих питань на рівні нашої держави. Запрошую Вас зробити свідому дію для майбутнього свого і своїх дітей: https://petition.president.gov.ua/petition/117636


А тепер про конкурс, учасницею якого я маю честь бути.

З 1-го травня по 25 червня п. р. на платформі Офіційного порталу Києва (сайті Київської міської державної адміністрації) проводився Всеукраїнський конкурс есе «Молодь про Конституцію України» з нагоди відзначення 25-ої річниці Конституції України.

Ініціаторами виступили Інститут політико-правових та релігійних досліджень спільно з Радою молодих юристів України. Всеукраїнський конкурс проводився за підтримки професійних та громадських об’єднань правників, адвокатських об’єднань, адвокатів, державних органів тощо.

Теми для студентів та аспірантів закладів вищої освіти: судова реформа; децентрація; Конституційне судочинство.

Змістовніше з умовами конкурсу можливо ознайомитись за лінком: https://kyivcity.gov.ua/oholoshennia/pro_vseukranskiy_konkurs_ese_molod_pro_konstitutsiyu_ukrani_z_nagodi_vidznachennya_25_richnitsi_konstitutsi_ukrani/

Я обрала тему для свого наукового есе: Конституційне судочинство.


Ми обов’язково досягнемо висот!


Нашій Конституції вже 25 років! Якщо порівнювати з людиною – це молода і освічена особистість, з певним життєвим досвідом і в розквіті сил. Вона може і повинна побудувати міцну та щасливу Україну.


Саме з Конституції починається все в нашій країні: всі закони і правила, за якими ми живемо. Вкрай неправий той, хто думає, що його не стосується свято – День Конституції, адже кожен громадянин живе саме так, як побудований і виконується Основний закон країни – Конституція!


Отже, конституційне судочинство в цьому сенсі є первинним над усім, воно покликане вирішити всі спори в суспільстві та державі щодо відповідності вимогам Конституції того чи іншого положення закону тощо.


Конституційне судочинство, по суті, є процесуальною діяльністю по розгляду конституційно-правових конфліктів, яку здійснюють уповноважені судові органи. Конфлікти, про які йдеться, визначають як спір про право (виходячи з конституційно-правових норм держави), або як спір про конституційне правопорушення.


За романо-германською (європейською) моделлю у нашій державі функціонує Конституційний Суд, рішення та роз’яснення якого є обов’язковими до виконання всіма на всій території країни.


На мою думку, така модель в цілому є більш ефективною, ніж американська, з наступних причин.


По-перше, у США не існує Конституційного Суду, тому конституційним судочинством займаються суди загальної юрисдикції, які таким чином поєднують в собі функції конституційного контролю з функціями загального судочинства, а це безперечно дещо зв’язує суд, і певним чином впливає на тривалість процесу.


По-друге, в Сполучених Штатах Америки право оскаржувати нормативний акт на предмет відповідності його Основному закону мають лише приватні особи і лише для цих осіб (та тих, що їх стосуються) рішення суду матиме зобов’язуючий характер (а ні в цілому для країни).


Як відомо, у нас все навпаки і наша модель (романо-германська) вочевидь краще повинна забезпечувати законність на території держави.


Але чому я зазначила, що «така модель в цілому є більш ефективною»? Тому що пункт про можливість оскарження рішення приватною особою є суттєвою ознакою демократії і важливим правом вільного громадянина.


І якщо станеться так, що обранці (депутати) ошукали нас (виборців), та наприймали антиконституційних законів, то кожен громадянин України (або їх певна кількість) мав би право звернутись до Конституційного Суду за поновленням своїх прав і свобод.


Безперечно, це питання потребує додаткового вивчення та врегулювання (процесуального закріплення), але це був би міцний запобіжник до збереження конституційного ладу в країні та недопущення тиранії.


З іншого боку, статус як рішень, так і самих суддів Конституційного Суду, повинен бути в юридичній площині монолітним, надійно забезпеченим державою, адже ніякий вплив неприпустимий.


Ось за таких умов наша 25-річна Конституція, усвідомлюючи свою захищеність і значимість, захищатиме кожного громадянина, кожну дитину, і стане сильною особистістю та досягне висот законності. Висот благополуччя і щастя наших людей. Висот справедливості та поваги до кожного.


Така держава тільки процвітатиме, а люди в ній живитимуть здоровими й впевненими у майбутнє.


Зі святом Тебе, Конституція, з 25-річчям!


Ми в тебе віримо! Саме тому живемо, навчаємось і працюємо саме тут, в рідній Україні, і сподіваємось на Твій захист!


08.06.2021, Поліна Пряникова


До сьогодні немає результатів конкурсу. Може це і на краще, адже ніхто не сумує, що не став першим.

Впевнена, що переможе найсильніший і тому всім бажаю успіхів!

З урахуванням результатів конкурсу оновлю з часом завершення цієї статті.

Дякую за увагу!

Зі святом Вас, Друзі, з Днем Конституції України! Щастя Вам!

28.06.2021

З повагою і надією на мир, здоров’я і співпрацю,

Міжнародний правозахисник з питань Штучного Інтелекту

Поліна Пряникова

174 views0 comments

留言


bottom of page